Dve decenije “Delte“

Bez autora
Feb 03 2011

Najveća privatna kompanija „Delta holding“ proslavlja u petak dve decenije rada. Sinonim je za trgovinsku maloprodajnu mrežu, ali i lider u agraru, proizvodnji hrane, izvozu, uvozu, zastupništvu inostranih kompanija. Samo prošle godine ostvarila je 2,7 milijardi evra prihoda, a istovremeno je i jedan od najvećih poslodavaca u Srbiji sa blizu 25.000 zaposlenih. „Delta“ na početku treće dekade planira 140 miliona evra investicija. Najveći deo, 90 miliona evra, uložiće u gradnju dva šoping mola - u Beogradu i Banjaluci. U ovoj godini će uz 30 miliona evra ulaganja renovirati hotel „Kontinental“ u Beogradu, koji će tako „zaraditi“ četvrtu zvezdicu, ući u lanac „Kraun Plaza“ hotela i vratiti se u grupu „Interkontinental“ hotela. Još 20 miliona evra je namenjeno širenju voćnjaka i izgradnji staklenika, čime će se proširiti distribucija hrane u Srbiji, Rusiji i ostalim tržištima.

Dve decenije “Delte“Najveća privatna kompanija „Delta holding“ proslavlja u petak dve decenije rada.

Sinonim je za trgovinsku maloprodajnu mrežu, ali i lider u agraru, proizvodnji hrane, izvozu, uvozu, zastupništvu inostranih kompanija. Samo prošle godine ostvarila je 2,7 milijardi evra prihoda, a istovremeno je i jedan od najvećih poslodavaca u Srbiji sa blizu 25.000 zaposlenih.

„Delta“ na početku treće dekade planira 140 miliona evra investicija. Najveći deo, 90 miliona evra, uložiće u gradnju dva šoping mola - u Beogradu i Banjaluci. U ovoj godini će uz 30 miliona evra ulaganja renovirati hotel „Kontinental“ u Beogradu, koji će tako „zaraditi“ četvrtu zvezdicu, ući u lanac „Kraun Plaza“ hotela i vratiti se u grupu „Interkontinental“ hotela. Još 20 miliona evra je namenjeno širenju voćnjaka i izgradnji staklenika, čime će se proširiti distribucija hrane u Srbiji, Rusiji i ostalim tržištima.

- U narednih 30 dana prodaćemo polovinu učešća u našem trgovinskom lancu „Maksiju“. Tako ćemo smanjiti potrebe za zaduživanjem. „Delta“ planira da tokom narednih pet godina investira 400 miliona evra u šoping molove - kaže Jelena Krstović, direktorka korporativnih komunikacija.

- Gradili bismo dva mola u Beogradu i po jedan u Nišu, Novom Sadu, Sarajevu i Banjaluci. Sredstva ćemo obezbediti kod komercijalnih banaka. Novac će biti na raspolaganju tokom 2012. i 2013. godine, ali je pristup kapitalu ove godine i dalje ograničen.

Godišnji promet „Delta holdinga“ čini devet odsto srpskog bruto domaćeg proizvoda. Prva decenija postojanja, kako procenjuju u ovoj kompaniji, bila je tek početak pravog biznisa. Od 1991. do 2000. godine zbir svih „Deltinih“ prihoda je bio 1,52 milijarde evra. Od 2001. do 2010. godine zbir svih prihoda od prodaje dostigao je skoro 11,5 milijardi evra. Kraj druge decenije postojanja su dočekali kao lider na domaćem tržištu. A u trećoj dekadi planiraju novi „skok“.

- On podrazumeva primenu novih instrumenata u upravljanju biznisom - kaže Jelena Krstović - Kompanijom će ubuduće upravljati menadžeri novog kova, oni koji u uslovima uređenog tržišta obraćaju pažnju isključivo na parametre poslovanja. Stvara se vizija novog „Delta holdinga“. Kompanija će nastaviti da investira u agrar i razvija taj posao kao svoju i srpsku komparativnu prednost. Nova partnerstva su na vidiku i ona bi mogla da obeleže treću deceniju postojanja „Delta holdinga“. Osim poslovanja u zemlji i investiranja u ekonomiju Srbije, postaćemo ineternacionalna kompanija, čija će ulaganja biti prisutna u mnogim zemljama sveta.

“Maksi“

„Delta Maksi“ je i u 2010. godini povećao promet i broj zaposlenih i otvorio nove objekte. Proradili su „Tempo“ centri u Sofiji, Sarajevu, Nikšiću, Kragujevcu. „Maksi“ bi u 2011. godini trebalo da otvori 75 novih prodavnica. U Srbiji će biti otvoreno 22, dok će ostali biti otvoreni u okruženju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik